torsdag 3. desember 2009

Marats død




Vi ser her på bilde en mann som ligger i et badekar. Han har et brev i håndene som er dekket av blod. Vi finner også blod på overkroppen hans som tyder til drapsforsøk eller selvmord. Maleriet er malt av oljemaling, og når vi studerer bildet finner vi masse interessant. Vi kan begynne med bakgrunnen som får et helt tom - rom. Dette får fram Marat som har et skarpt lys mot seg fra venstre, men det som gjør det spennende er at ikke hele bilde er belyst. Det er også brukt dramatiske kontraster i bildet.


Historien bak Marata død var den 13 juli 1793 satt han i et badekar fordi han led av en hudsykdom. Charlotte Corday tok fatt i en kniv og myrdet Marat. 3 måneder før Marat ble myrdet satte han i gang at familiene til de drepte revolusjonskrigerne skulle få økonomisk hjelp. Marat fikk 22 girondinere arrestert, og etter hvert oppsøkte enken Charlotte Corday Marat og tilbød seg om å gi ham informasjon om et planlagt girondineropprør i Caen. Hun ble avist på det første forsøket,men hun prøvde en gang til da slapp Marat henne inn. Marat skrev opp navnene på girondinerne etter hvert Charlotte Corday dikterte ham. Charlotte Corday truet med å avsløre detaljer angående en sammensvergelse mens han skrev opp navnene. Men Marat var for opptatt med å skrive, da tok hun kniven opp og myrdet Marat.


Etter sin død ble Marat utnevnt til "Matyr for frihet". Marat døde på et tidspunkt hvor revolusjonen var truet utenfra, det var mangel på mat og det kom uroligheter i landet


Maleriet synes jeg er en klassisk stil, som er et veldig sterk bilde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar