mandag 14. desember 2009

Plakatkunst

Innen street art finnes det mange små metoder, plakat er en av de formene.I år 1789 ble de brukt som måter å utrykke meninger både innen det politiske og sosiale. Plakater var en viktig del under verdenskrigene, de ble brukt til å fortelle folket om hvor bra det nye styret ville bli.Altså, de ble brukt som propaganda. I Norge var det rundt 1900 at plakater ble masseprodusert, dette var fordi nordmenn ville fremme sitt eget land, spesielt siden Norge ville bryte vekk fra unionen med Sverige og bli selvstendige.




En plakat er et oppslag som vanligvis er fyllt med info og/eller reklame. Hensikten med en plakat er å skape tanker i hodene til folk, det skal vekke litt oppmerksomhet blandt folk. Det er også veldig viktig at en kan se plakaten på lang avstand, det er derfor viktig at den har enkle former og sterke farger. Plakaten kan være malt en for en eller så kan den være masseprodusert. Selve ordet plakat kommer av det nederlandske ord et " plakkaat", dette bindes sammen med "placken" som betyr å enten klistre eller klebe.



Henri de Toulouse-Lautrec var en fransk kunstmaler og litograf. Han blir av mange rekna som faren til moderne plakatkunst.Henri de Toulouse - Lautrec hadde ikke en normal barndom, dermed levde han fullstendig for kunsten. Han bodde i Paris, her ble han kjent får å feste sirkus, nattklubber, cabareter, ball og racerbaner til lerret og litografien. Etter hans død har plakatene og kunsten hans vært i stor etterspørsel. Kopier går i dag for høye summer ved aksjoner og kunstsalg. Han har blitt porterttert i flere filmer som f. eks moulin rouge, som også har blitt veldig ettertraktet. Disse ble solgt for store summer.Dette er en kabaretplakat med slående enkelthet og frie former fra år 1892.




På denne oppgaven samerbeidet jeg med Rikke Ørstavik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar