onsdag 5. mai 2010

Modernismens arkitektur

Modernismen betegner mengde kulturele bevegelser med opphav i de store endringene som var mot slutten av 1800 - tallet og utover 1900 - tallet. Innen disse bevegelsene så finner vi kunst, arkitektur, musikk, litteratur og kunsthåndverk som vokste frem i denne perioden.



Modernismen er deler av den "moderne" tradisjonen som startet allerede i renessansen. Modernismen legger vekt på sannhet, framskritt og vitenskap ut fra det kollektive frihetskravet. Arkitekturen er delt opp i forskjellige faser innen modernismen. Art noveau 1880 - 1920 og Art Deco fra 1920 - 1930.


Walter Gropius ble født i 1883. Han ble født og oppvokst i byen Berlin. Han var sønn av arkitekten Walter Adolph Gropius. Han studerte ved det tekniske universitetet i Mûnchen og Berlin.

Han ble en tysk arkitekter, men Walter kunne ikke tegne selv så han var avhengig av partnere som kunne tegne for ham. Dette var han avhengig av i hele sin karrierre.

Det som vi kanskje forbinner med Walter Gropius er Bauhau. Det var Walter som var grunnleggeren og Bauhaus ble dannet i 1919. Dette var nok høydepunktet til Walter Gropius. Han ble rektor på skolen. Bauhaus begynte med en deginisjon som er "Byggingen av fremtiden". Denne definisjonen var å kombinere all kunsten i ideelle enhet. Dette krevde en ny tankegang om nyskapende. Walter Gropius ville utvikle nye undervisningsmetoder og var overbevist om at basen for kunst var å finne i håndverk. På Bauhaus skole ble studentene trent til å bruke moderne, men samtidig lette materialer. De ble også trente i å bruke masseproduserte produkt former. Bauhaus har masseprodusert fra lamper til store bygninger.





Walter er kjent for sin nyskapende design, og han lånte materialer og metoder fra moderne teknologi. Utenom at han var en fantastisk arkitekter så var han også en veldig viktig lærer og teoretiker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar